Prof. Dr. Mehmet Özgür Zengin
single_07

Tedaviler

Göz Kapak Estetiği (Blefaroşalazis)

Üst göz kapağının sarkması , düşmesi ve cilt kırışıklıkların artması olayına dermatoşalazis denmektedir. Bu durumu düzeltme yöntemine de blefaroplasti denir. En sık sebebi yaş ,Yaşla birlikte yer çekiminin de etkisiyle göz kapakları aşağı doğru sarkarak üst kapak düşüklüğü ve alt kapak torbalanmasına sebep olmaktadır.

Blefaroşalazis:

Üst göz kapağının sarkması , düşmesi ve cilt kırışıklıkların artması olayına dermatoşalazis denmektedir. Bu durumu düzeltme yöntemine de blefaroplasti denir.

En sık sebebi yaş ,Yaşla birlikte yer çekiminin de etkisiyle göz kapakları aşağı doğru sarkarak üst kapak düşüklüğü ve alt kapak torbalanmasına sebep olmaktadır. Nadiren de genetik sebepler (daha erken yaşlarda yapılan müdahaleler genellikle bu gruptadır), yoğun alerjik durumlara bağlı olarak kişinin gözlerini kaşıyıp ovalamaya bağlı olarak kapaklarda deformite oluşmaktadır. Ve düşüklük oluşmaktadır. Göz kapak düşüklüğü kişiyi yorgun uykusuz ve mutsuz göstermektedir. İleri derecede olan kapak düşüklüğünde ise görme fonksiyonunu etkileyerek görüş alanını daraltmaktadır.

Tedavi Süreci:

En önemli ve en etkili yöntem cerrahi müdahaledir. müdahalede her hastaya özgü hassas ölçümler yaptıktan sonra lokal anestezi altında cilt fazlalığı, yağ ve kas doku eksizyonu yapılarak göz kapağı yeniden şekillendiriliyor ve estetik sütür ile sütüre edilir. Ameliyat süresi genellikle 30-45 dk sürmektedir. Ağrısız bir işlem.

Müdahale lokal anesteziyle yapıldığı için hastanede kalmaya gerek yok. İlk üç gün şişlik morluklar olabilmektedir istirahat önerilmektedir. Üçüncü günden sonra duş alınabilir. Bir hafta on gün sonra normal yaşantıya dönülebilir . Bu müdahalenin etkisi ortalama 15 yıl sürmektedir müdahale sonrası kişi dinç dinamik bir görüntüye kavuşmuş oluyor. Üst göz kapağı düşüklüğü ile birlikte genellikle alt göz kapak sarkması, torbalanması da eşlik etmektedir.

Alt göz kapağı torbalanmasın sebepleri de yine üst göz kapak sarkması ile aynıdır. Yaş – genetik- alerji nedeniyle gözleri kaşımak ovuşturmak gibi sebepler. Göz çevresi estetiği yapılırken dikkat edilmesi gereken konuların başında göz kapak anatomisini bozmamak gelir. Kapak anatomisinin bozulması demek kapakların fonksiyonunu(görevini) yapamamasına sebep olur. Buda gözde aşırı sulanma yada aşırı kuruluk yapmaktadır. İkinci dikkat edilmesi gereken durum iz kalmaması. Eğer cerrahi insizyon alt kapakta kirpikli kenardan üst kapakta kapak çizgisinden yapılırsa ve ince sütür(6/0) kullanılırsa son olarak da sürürler zamanında (5-7 gün) alınırsa iz kalmaz. Üçüncü olarak kapak sarkması veya torbalanmasını yeteri düzeyde düzeltmek ( az yada çok düzeltmemek). Bunu sağlamak için ise müdahale öncesi hassas ölçümler ve çizimler yapılması gerekmektedir.

Alt -üst kapak deformitelerine genellikle Kaş düşüklüğü de eşlik etmektedir. Kaş düşüklüğünü düzeltirken dikkat edilmesi gereken konular arasında iz kalmaması ve iki kaşın simetrik olması yani eşit seviyelerde olmasına özen gösterilmelidir. Kaş düşüklüğü genellikle saç çizgisinden( şakak germe) yada kaşın üst çizgisinden düzeltilir. Prof. Dr. Mehmet Özgür Zengin göz çevresi estetiğini büyük bir hassasiyetle , yaptığı sayısız müdahalenin verdiği tecrübeyle başarılı bir şekilde yapmaktadır.